Bakan Çağlayan: İlk 6 ayda 65 milyar dolarlık ihracat yaptık

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 25 Haziran 2011 16:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, ilk 6 ay itibari ile Türkiye'nin ihracatının 65 milyar doları bulduğunu bildirdi. Çağlayan, "Sene sonu için Orta Vadeli Program'da koyduğumuz 127 milyar dolar hedefini aşacağız. Tarihi bir rekor kırarak 135 milyar dolarlık ihracat yapacağız." öngörüsünde bulundu.Türkiye ihracatçılar Meclisi (TİM) 18'inci Olağan Genel Kurulu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun katılımı ile yapıldı. Toplantıda Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, Devlet Bakanı Egemen Bağış ile Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker de hazır bulundu. Saygı duruşu ve İstiklal marşının okunmasının ardından başlayan genel kurulda ihracatçılara hitap eden Zafer Çağlayan, 2008'de 132 milyar dolarlık ihracatın yüzde 50'sinin Avrupa'ya yapıldığını belirtti. Durumun aynen devam ettiğini vurgulayan Çağlayan, Batı ülkelerine ağırlıklı olarak sanayi ürünlerinin satıldığını anlattı.

Çağlayan, 2010'da 114 milyar dolar ihracat yapıldığına işaret ederken ''Haziran ayıın ilk 24 gününde ihracatımız 9,5 milyar dolar seviyesine geldi. 1 Ocak-24 Haziran 2011 itibari ile ihracatımız 65 milyar dolara vardı. Umuyorum ihracatta sene sonu için Orta Vadeli Program'da belirlediğimiz 127 milyar doları aşacağız ve bu sene ihracatta tarihi bir rekor kırıp 135 milyar dolarlık ihracatı yapacağız." ifadelerini kullandı.

"500 MİLYAR DOLAR HEDEFİNİ 2023'TEN ÖNCE YAKALAYACAĞIZ"

Bakan Zafer Çağlayan, 2023 için ortaya koydukları 500 milyar dolarlık ihracat hedeflerini daha önce yakalayacaklarını ifade ederken, "Ben bunu kitaptan, defterden değil, işin içinden gelen biri olarak savunuyorum." dedi.

Türkiye'nin dünyanın 15'inci büyük ekonomisi olduğunu aktaran Çağlayan, 2023'te ülkeyi dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına sokacaklarını dile getirdi.

Cari açığın kronik bir sorun olarak ortada durduğunu vurgulayan Çağlayan, bu durumdan Merkez Bankası'nı sorumlu tuttu. Kurumun izlediği faiz politikasının ithalatı körüklediğini savundu.

Faiz lobisinden de yakınan Çağlayan, şöyle devam etti:

"Siyasi ve ekonomik istikrardan dolayı faizlerin gerilemesinden rahatsız olan lobiler, sağdan soldan Türkiye'ye saldırmaya başladı. Yeniden Türkiye'nin faizle soyulmasını isteyenler şunu bilsinler ki hevesleri kursağında kalacaktır. Öyle eskisi gibi güçsüz iktidarlar yok. Son derece güçlü ve ne yaptığını bilen ekonomi yönetimi var.''

Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, ekonominin sağlam temeller üzerine oturtulduğunu, kaya ve tank gibi olduğunu sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber